Salaam...I will be going back to kampung halaman tomorrow and I decided to make some bubur pedas to bring along. So, I would like to share the recipe here..
Warning: The preparation is really2 a tedious task, patience is really needed!
Ingredients/Bahan2:
Sebuku bawang putih
3 ulas bawang merah
4 biji cili
2 biji ubi keledek (keribang)-didadu
1 biji ubi kentang-didadu
7 jalur kacang panjang-dipotong nipis2
2 peket Jagung baby
6 lembar daun kunyit-shredded
Daun singkel-shredded
Kulat*-shredded
Suhun* Bunga Sondal* (err seriously I don't know BM and BI version for this)
Kulit Tauhu*-shredded
Udang Kering (sesar)
Udang segar (payak)
Tendon Sapi (optional)
Santan
Cili boh
dan yang paling penting Perencah Bubur Pedas (boleh didapati di convenient store bak kata AM) *comes together in one packet
Daun kunyit/singkel
Tendon Sapi
Udang Kering
Suhun & the gang
Bahan2 yang didadu
Methodology:
Warning: The preparation is really2 a tedious task, patience is really needed!
Ingredients/Bahan2:
Sebuku bawang putih
3 ulas bawang merah
4 biji cili
2 biji ubi keledek (keribang)-didadu
1 biji ubi kentang-didadu
7 jalur kacang panjang-dipotong nipis2
2 peket Jagung baby
6 lembar daun kunyit-shredded
Daun singkel-shredded
Kulat*-shredded
Suhun* Bunga Sondal* (err seriously I don't know BM and BI version for this)
Kulit Tauhu*-shredded
Udang Kering (sesar)
Udang segar (payak)
Tendon Sapi (optional)
Santan
Cili boh
dan yang paling penting Perencah Bubur Pedas (boleh didapati di convenient store bak kata AM) *comes together in one packet
Daun kunyit/singkel
Tendon Sapi
Udang Kering
Suhun & the gang
Bahan2 yang didadu
Methodology:
- Tumbuk bawang putih bawang merah, udang kering, tumis.
- Masukkan sedikit cili boh dan stir sehingga pecah minyak.
- Masukkan tepung bubur pedas dan gaul2 sehingga rata.
- Masukkan udang segar dan Tendon Sapi
- Lepas itu, masukkan ubi kentang, ubi keledek, kacang panjang, baby jagung, kulat, kulit tauhu, bunga sondal.
- Tunggu sehingga bahan2 keras ini lembut.
- Kemudian masukkan santan.
- Akhir sekali masukkan bahan yang selebihnya: daun kunyit, daun singkel, suhun dan cili.
- Letakkan garam dan bahan perasa secukup rasa.
3 chemistry(s):
nyummy!!!!
aida
tendon sapi tu apa ya? x penah dengar plak tau. mau try la utk buka posa..mcm sedap jak:)
awak ngembak ke sinun??? wahhhh... selamat menjadi menantu kesayangan! =)
Post a Comment